Blogs

Hoe laat je cortenstaal mooi roesten?

Hoe laat je cortenstaal<...

Hoe laat je cortenstaal mooi roesten?

Cortenstaal is een prachtig, natuurlijk ogende staalsoort waarbij de typische bruin-oranje roestkleur niet te missen is. In het begin van het oxidatieproces ziet corten eruit als constructiestaal, maar in de loop der tijd gaat het materiaal roesten. In dit artikel lees je hoe je cortenstaal mooi (en snel) laat roesten.

Wat is cortenstaal?

De originele merknaam van deze staalsoort is COR-TEN-staal. De naam is gekoppeld aan een metaallegering met als basis ijzer waaraan fosfor, koper, nikkel, chroom en silicium zijn toegevoegd. De sterkte van deze staalsoort is vergelijkbaar met andere gelegeerde staalsoorten zoals bijvoorbeeld roestvast staal. Cortenstaal wordt geleverd in een grijze metaalkleur. Vervolgens ondergaat het materiaal een natuurlijk roestproces, dankzij allerlei weersomstandigheden. Daardoor ontstaat de typische bruin-oranje roestkleur.

Hoe gaat het roestproces in zijn gang?

Cortenstaal is samengesteld uit ijzer en verschillende legeringselementen zoals nikkel, koper, chroom, silicium en fosfor. Door deze chemische samenstelling ontstaat er een natuurlijk oxidatieproces met als gevolg een roestlaag. Door de dichte oxidehuid wordt het dieperliggende materiaal afgeschermd van zuurstof. Hierdoor wordt de oxidatie sterk vertraagd terwijl de corrosie zich wel voortzet.

Het oxidatieproces begint wanneer cortenstaal wordt blootgesteld aan weersomstandigheden zoals regen. Je zult merken dat het staal na een paar weken van kleur verandert. Er vormt zich eerst een oranjebruine roestlaag, die vervolgens overgaat in een licht- of donkerbruine laag.

Hoe lang duurt het vormen van de roestkleur?    

De roestlaag ontstaat doordat het staal afwisselend nat wordt en weer opdroogt. Het is afhankelijk van omgevingsfactoren zoals de luchtvochtigheid en weersomstandigheden hoelang het duurt om de roestkleur te vormen. De typische roestkleur zal zich op natuurlijke wijze al binnen enkele weken ontwikkelen. Onze producten zijn namelijk gemaakt van corten-A staalplaat: materiaal dat snel roest. Als het staal te lang nat blijft, wordt dit roestproces afgebroken.

Hoe laat je cortenstaal sneller roesten?

Het is mogelijk om het roestproces van cortenstaal te versnellen. Dit kost echter wel enige tijd en moeite. Dit heb je nodig: handschoenen, ontvetter, een doekje en een tuinsproeier. Ga als volgt te werk: 

  1. Verwijder de waslaag van het cortenstaal met een ontvetter en doekje. 
  2. Spuit het cortenstaal product nat met de tuinsproeier, gewoon met leidingwater. 
  3. Herhaal dit dagelijks voor minimaal 2 tot 3 weken om tot het geroeste product te komen.

Wil je meer tips voor het laten roesten van cortenstaal? Neem dan contact met ons op. En bekijk ook zeker ons assortiment aan cortenstaal plantenbakken, vuurschalen en BBQ’s, watertafels, tuintafels, houtopslagen, trappen en brievenbussen.

roestproces cortenstaal

roestproces cortenstaal

roestproces cortenstaal

Cortenstaal Plantenbak Vierkant

+